2010. 04. 14.

Ügyes vagy, anya! - Panyi Zsuzsi

Ebben a sorozatban olyan nőket szeretnék megszólaltatni, akikben több közös vonás is fellelhető: gyerekek mellett végzik kreatív tevékenységeiket, szentendreiek. Sokszor nem egyenes út vezette el őket jelenlegi állomáshelyükre. Ma Panyi Zsuzsi iparművész, üveg designer életébe kukkanthatunk be.


Zsuzsival a közös nevezőnket az ékszerek világában fogalmazzuk meg leginkább. Érdekes módon nem Szentendrén, hanem Budapesten a Wamp-on találkoztunk először. Akkoriban éppen az a terve foglalkoztatta, hogy rogyasztott üvegei megérdemelnék már a nemesfémet is. Ezüst ékszerkollekciója az én fémjelemet viseli magán.


- Kérlek, mesélj a gyermekeidről. A születésük előtt mivel foglalkoztál? Akkoriban azt tervezted, hogy ugyanezt a munkát folytatod később?
- 3 gyermekem van, a fiam 9, a lányaim 6.5 illetve 3 évesek. Mindegyik már jár valahova, így én reggel 9 és délután 4 közt, valamint este dolgozom, a fennmaradó időt próbálom velük tölteni.
Mielőtt ők megszülettek végzettségemnek megfelelően építészként dolgoztam egy keveset. Azt gondoltam, ezt majd remekül lehet mellettük is csinálni, de nem így történt. Két gyerekkel még terveztem kisebb családi házakat, de a határidőket és a technológiák egyre gyorsabb változását már nem bírtam. Nem tudtam olyan minőséget kiadni a kezemből, amit elvárok magamtól. Ezért váltottam léptéket!

- Úgy érzed sikerült a léptékváltás? Tapasztalatom szerint egy vállalkozó sokszor saját cégének válik első számú rabszolgájává. Üveg ékszereket készítesz, de sok más feladatot is te látsz el, hogyan szervezed ezeket össze?
- Az első két év nagyon nehéz volt, hiszen magam csináltam mindent. Mikor egy éves lett a cég, akkor azt éreztem egy perc szabadidőm sincs és ezt írtam a blogomra:
"Számomra az ideális eset talán az, ha lenne mögöttem két teljes stáb. Egy a háztartásra egy pedig a céges dolgokra. Külön marketingessel, jogásszal, egy web designerrel és egy web szerkesztővel, no meg egy általános profi titkárnővel. Azonban hogy a tényeknél maradjak, most 2009-et írunk és Magyarországon vagyunk…"
Mire a cég két éves lett, a titkárnő kivételével minden álmom valóra vált. Van könyvelőm, marketingesem, grafikusom, programozóm és egy jogászom. Alapvetően továbbra is foglalkozok szinte mindennel, hiszen koordinálni kell a feladatokat, de azokat a dolgokat, amit egy szakember jobban és gyorsabban meg tud csinálni, már kiadok! Így azért sokkal kényelmesebb a munka. Ugyanez az elv működik a családon belül is. A takarításhoz van segítségem és a férjem is beszáll a házimunkába. A főzést és a gyereknevelést viszont a saját kezemben tartom!
Minden hétre egy kis papírfecnire felírok minden feladatot és ezt egy 5 oszlopos parafatáblára szúrom. Ha kell, akkor hét közben módosítok. Ezzel a módszerrel nagyon jól lehet haladni. (a módszerről részletesen a mákgubó weboldalon olvashatsz.)

- Tudom, hogy a pozitív diszkrimináció szellemében, egy adott megbízásra vagy együttműködésre szívesen választasz hozzád hasonló, vállalkozó nőket. Megindokolnád?
- Azt gondolom, hogy minden vállalkozásnak és embernek van felelőssége a másik emberért és a társadalomért. Véleményem szerint kiemelten igaz ez a női vállalkozásokra, hiszen nekik különösen szép misszió az, ha egymásra figyelnek. Az én társadalmi felelősségvállalásom azt jelenti, hogy két alapítványt támogat a cégem havi rendszerességgel és ahol van választási lehetőségem, mindig női és kisvállalkozó partnereket keresek. Én nem írok le valakit azért, ha babát szült és elfogadom, ha ezért lassabb ütemben halad. Jelenleg a cég marketingese és jogásza is otthon van az alig egy hónapos babájukkal, de ez nálam nem ok egy jó partner lecserélésére!

- Az üveg ékszereid egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak a magyar divat palettáján? Melyik a kedvenc munkafázisod? Hogyan készül el egy adott ékszer?
- Valóban az ékszereim egyre több helyen felbukkannak és ez jó érzéssel tölt el. A legérdekesebb rész, amikor kiválasztom a színeket. Ebben rengeteg kreativitásra van szükség. Van, amikor leülök és nézegetem az üvegeket, de van, amikor meglátok egy ruhát vagy egy belső teret és megfogalmazódik bennem, hogy ezek, vagy hasonló színek egy gyűrűben is jól mutatnának és megcsinálom. A gyártás érdekes módon, az egész munkafolyamatból az egyetlen megtanulható rész. Az üveg ékszer készítése, nem más, mint a sík üvegeknek a terveknek megfelelő vágása, majd ragasztása, ezután speciális üveg rogyasztó kemencébe helyezése. Én a forró üveggel nem érintkezem. A kemence kinyitása pedig mindig izgalmas rész. Különösen azért, mert az üveg olyan, mint a piskóta: sütés közben nem szabad a kemencét nyitogatni!

- Feltételezem, a gyerekeid tisztában vannak azzal, hogy mit dolgozol? Érdekli őket, véleményezik?
- A nagyfiút nem annyira érdekli, csak akkor, ha repülőt csinálunk maradék üvegekből. A középső bebiztosított, hogy ha meghalok, akkor ő tovább készíti az ékszereket. A kicsi szerint anya munkája, hogy számítógépezik.

- A maradék szabadidődre, milyen feltöltő tevékenységeket tartogatsz?
- Most még nincs sok szabadidőm, de azt a gyerekeimmel családdal és egy kevés alvással töltöm. Most gondolom, sokan azt mondják, milyen rossz nekem. Nem így van, szeretem ezt a munkát minden részletével együtt, nem fáraszt el. A családtól a munka kapcsol ki, a munka után a család. Pillanatnyilag másra nem is figyelek.

- Mióta élsz Szentendrén? Megtalálod itt a helyedet?
- Szeretek ebben a kisvárosi környezetben élni, azt hiszem, már nem tudnám Budapestet befogadni, pedig ott nőttem fel. Szentendrének atmoszférája van, hiszen mégis csak egy művészváros! Szeretem a fesztiválokat, a Szentendrei Nyár színházi előadásait, a Dunát, a finom éttermeket, meg Jani bácsit a Főtéren! (szerk. Bubla János, fiákeres) Szeretem benne, hogy ismerős arcok jönnek szembe az utcán, hogy megismer a postáskisasszony (OK, törzsvendég vagyok!) Szeretem, hogy gyalog (értsd: bármilyen motoros eszköz nélkül) is el lehet jutni boltba, iskolába. Rengeteg barátunk él itt és én szeretek itt élni!

- Én is nagyon hasonlóan érzek, köszönöm, hogy megosztottad a fentieket velünk.


Elérhetőségei: 
honlap - http://www.panyizsuzsi.hu
Facebook rajongói oldal

Zsuzsi 10-es sorszámmal elindult az Év Anyavállalata választáson.Ha szeretnétek Zsuzsira szavazni, akkor itt tudjátok megtenni.

4 megjegyzés:

Brigi írta...

Ez a Szentendre tud valamit!!

Unknown írta...

Ezek a szentendrei lányok tényleg ügyes anyák!!

Móni írta...

De jó, hogy bemutattad Őt is nekünk! Annyira profi interjút készítettél!

KisMesterek írta...

Köszi Móni, hajdanán kacérkodtam a kommunikáció szakkal, bejártam pár érdekes órára, de aztán elragadott az ötvösség.