2009. 11. 19.

"Úgy szeretlek , mint a sót... "- kézműves foglalkozás

A kézműves foglalkozáson most olyan szépségek készültek, amik egy nap száradást igényeltek. Ennek okán sikerült fényképeket készítenem.
A téma -belátom nem túl fantáziadús- a falevél volt. Viszont a technika és a gyerekfantázia igen látványos eredményeket hozott. A dekor- vagy más néven szóróhomok talán nem ismeretlen számotokra sem. Abból indultam ki, hogy az én gyerekeim igen szeretik használni, viszont elég költséges, gyorsan fogyó alapanyag. A festett rizs technikával történő képalkotásról írtam már, szerettem volna valami hasonlót, de mégis mást megmutatni a kis mestereimnek.

Kísérleteztem már több anyag színezésével (pl. gríz, kókuszreszelék..) és egyszer csak bevillant a só!!!! Úgy reméltem, talán hasonlóan fog viselkedni, mint a homok. Ez utóbbi festésével is találkoztam már, de elég macerásnak tűnt, majd talán nyáron teszek egy próbát.
A só az ételfestéket könnyen szívta magába, a színkeverés viszont másként működött, mint a rizsnél. Akkor nehézség nélkül állítottam elő barna színt, most viszont mindig szürke vagy valami föld színű lett az eredmény. Miután kevertem egy csomó árnyalatot, száradni hagytam reggelig. A sikerélménytől megmámorosodva az első utam a számítógéphez vezetett, gondoltam világszabadalmat kell bejegyeznem és családunk boldogulása egy életre megoldott lesz a jövőben. Hamar kiderült, hogy a spanyol viaszt nem én találtam ki: "colored salt" beütése után több receptúra is sorakozik. Még a gasztronómiában is ismeretes termék.
No, de ez nem rontotta el a kedvem, a másnapi foglalkozáson már be is vetettem az új alapanyagot.

A fa lapra hobbi ragasztóval vittük fel a színezményeket. A háztartásban minden fellelhető sótartót összegyűjtöttem, de az ivójoghurtos flakonoknak is elérkezett a reinkarnációja, szóró alkalmatosság készült belőlük.
A gyerekeknél osztatlan sikert aratott a program, minél inkább alakultak a képeik, annál lelkesebbek lettek.

Hasznos tanács: a ragasztó víz tartalma, némileg oldja a só szemcséket. Egyrészt érdemes durvább sót vásárolni, másrészt a ragasztóból ne engedjünk vastag centimétereket rányomni a felületre.
Figyelem! Ne hagyjuk, hogy a szemükhöz nyúlkáljanak, egy bizonyos korosztályt feltételez a technika. A nagy- és középső csoportosaim könnyedén be tudták tartani a használati utasítást.


7 megjegyzés:

anyamanya írta...

Álomgyönyörűek!

krisz írta...

Jó ötlet ez a só festés!Már megint szépeket csináltatok.Azt meg külön jó olvasni hogy milyen lelkes vagy!

EzVicc írta...

Mi is sót festettünk a héten :)
Másfél éve én is ételfestékkel próbálkoztam, de akkor nekem megrohadt, és csúnya színű lett a sóm (mi ugyan is üvegbe rétegezzük a színes sót) A héten viszont temperával próbálkoztunk, és az eredmény csodálatos lett. Képeket is teszek majd, ha érdekel nézd majd meg. Cím: http://ezvicc.blogspot.com/
Ezt a ragasztós ötletet köszi, ki fogjuk próbálni.
Judit

EzVicc írta...

Bocsánat, hogy ennyi hibát vétettem a levelemben, de 3pici gyerkőcöm van, a legnagyobb 4éves, a legkisebb 2hónapos, nem sokat alszom mostanában. Mégegyszer elnézést, a lényeg remélem érthető :)

krisztallit írta...

EzVicc: Ne aggódj, minden világos volt. Várom a temperás fotókat.A sót én színeztem és meg is szárítottam pont a felhasználhatóság miatt. Az üvegben, mécsesben történő rétegezés is jó móka, de azt inkább itthon, két gyerekkel kivitelezem, mert 10-14 óvodást- akik egy foglalkozáson vannak együtt- nem lehetne kordában tartani.
Krisz: Lelkes vagyok, már csak azért is mert nagyon hálás a gyerekközönség!

Nadia@FunWithMama írta...

Ez annyira kreatív ez néz szép! I'm using Google Translate, hope it works.

Krisztallit írta...

It works, Nadia, do not worry about.