2010. 04. 27.

Száműzetés

Az alábbi bejegyzés hosszú lesz, de nagyon kíváncsi vagyok az őszinte véleményetekre. Kérlek benneteket,  szóljatok hozzá akár névtelenül is!

Alaphelyzet:
Az összes szakkört, nem óvónő által tartott foglalkozást megszünteti az óvodai alapprogram módosítása, mely az óvoda teljes nyitvatartási idejére vonatkozik. Az esélyegyenlőségre, az ingyenes óvodai ellátáshoz való jogra hivatkoznak a törvényalkotók. A szabályváltozás támogatói bizonyára azt is felhozzák, hogy az óvodás gyerek játékideje szenved csorbát, ha állandóan foglalkoztatva van.
Ezek szerint a gyerekek ezentúl vagy 17 óra után veszik igénybe a szakköröket vagy egy külső helyszínre, szintén óvoda után járnak majd el.
Szintén érinteni fogja a színházba, moziba, koncertre járás lehetőségét. A mi óvodánkba gyümölcsöt, tisztasági csomagot is visz a szülő, akkor most ezt is eltörlik? Vagy ahogyan eddig, hallgatólagosan majd szemet hunynak ? Ezután a fenntartó (önkormányzat) minden kötelezettségének eleget tud tenni a szülői segítség nélkül is? Ugye ezt senki nem hiszi.

Gondolataim szülőként:
Amikor kiderült, hogy gyerekeim melyik óvodába fognak járni, örömmel konstatáltam: azon túl, hogy remek óvónők kezeibe kerülnek, változatos, egyéb szakkörök közül lehet majd választani. Úgy éreztem, ez engem segít majd, hogy kiderítsem, vajon mihez van a gyerekeimnek kedvük, affinitásuk.
A mi ovinkban eddig az alábbiak közül lehetett választani.
Néptánc, madarász szakkör, gyerektorna, sakk, kézműves szakkör. Külön teremben vagy, ha a csoport jelentős része járt és a szülők jóváhagyták, akkor csoportszobában voltak tartva.
A fentiek közül néptánc heti gyakorisággal délelőtt volt, mindkét gyerekem érintett, hiszen nagyon jó dolognak tartom, ha a lurkók ismerkednek a tánccal, a hagyományos mondókákkal, szokásokkal és nem elhanyagolható módon intenzív, ritmikus mozgást nyújt. Annának megkésett volt a beszéde, kifejezetten ajánlott számára ez a fajta tevékenység.
A madarászunk havonta egyszer jár a csoportokba, sokszor külső helyszíneken, vadaspark, medvepark, Dunapart, kirándulás keretében ismerteti a gyerekeket az állatvilággal. Nem is tudom, hogyan fogom bejelenteni Boldizsárnak, hogy szeptembertől ne várja a foglalkozásokat.
Szentendrén sok-sok évre visszamenően nagy hagyománya van a sakknak, Miki bácsi kezei közül nem egy gyerek került már ki, aki szép sikereket ért el az agysportban külföldön is. Vitathatják sokan, hogy vajon minek egy óvodásnak sakkozni, de én úgy látom, hogy szabálykövetésre, egyfajta viselkedésre tanítja őket. Nem egy gyerkőcöt láttam már, hogy milyen higgadt, megfontolt magatartást mutat sakkozás közben, egyébként pedig egy vadóc.
A gyerektornában hol érintettek vagyunk, hol nem. Amikor úgy ítélem, hogy Annára ráfér az átmozgatás, akkor járatom, ha úgy látom, hogy elfárasztja, akkor egy negyedévre-fél évre kiveszem.

...és akkor három óvodában, négy csoportban, 60 gyerek kézműves szakkörvezetője is mutatnék egy aspektust.
Van pedagógus végzettségem, de nem vagyok óvodapedagógus. Az óvodának bérleti díjat fizetek, amit az óvoda nagyrészt saját céljaira (pl. új mosogatógép vásárlása) használhat fel.
Az októberben indított foglalkozásaimról csak olyan gyerekek maradtak ki, akik betegség miatt nem tudtak járni, vagy ebéd után hazamentek. A kezdeti beiratkozók számához képest egy harmaddal nőtt a gyerekek száma mára.
 A szülői visszajelzések pozitívak, szándékom szerint ezt írásban is felmérem hamarosan.
Aki olvassa a blogot tudja, hogy  a gyerekek lelkesedése töretlen, a legegyszerűbben megfogalmazva: szeretnek járni. Arra most már csak a téma divatossága miatt sem térnék, ki, hogy a szöszmötölés által, egyes gyerekeknél milyen fejlődés tapasztalható. Én nem vagyok fejlesztő pedagógus, az én elsődleges célom az alkotás örömének megszerettetése.

Ha mindenki ragaszkodik a fent említett szabályozáshoz a  jövő évi lehetőségek  a következők.
17 óra után foglalkozást tartani. A gyerekek fáradtak, nem kínoznám ezzel őket.
Külső helyszín keresése. A magasabb bérleti díjak emelni fogják a foglalkozás árát is. Ezen túl a szülőnek meg kell oldania, hogy az óvodából elhozza a gyermekét, majd közel egy óra múlva érte jöjjön. Mivel legtöbben dolgoznak sem az idejükbe, sem a logisztikába nem fog beleférni ennek megoldása.

Az esélyegyenlőség szerintem leginkább ezután fog sérülni, hiszen a fenntartó pont a szülők igényeinek nem fog megfelelni.
Azt hiszem ez a rendelkezés talán a gyerekek érdekeit volt hivatott szolgálni, de ha belegondolok az átgondolatlanság következményeibe, akkor biztosan állítható, hogy ez nem sikerült.


Már 2002-ben sem volt egyértelmű, hogy mivel teszünk jót a gyerekeinknek. Vendég a háznál egyik adása.
A legfontosabb változásokról itt olvashatsz.

15 megjegyzés:

krisz írta...

Hm azt hiszem hogy már óvoda és óvoda között is óriási különbségek vannak,foglalkozás ide vagy oda.Nem hiszem hogy azzal segitenék a gyerekek esélyegyenlőségét,hogy az ilyen plusz foglalkozásokat törlik el.Én biztosan nem iratnám be 5 óra után sehova.A balettet próbáltuk egy fél évig igy esténként,de hamar elegem lett belőle,pedig a lány még szerette is.Mire haza értünk már késő volt,a napi rutinunk teljesen felborult,és másnap reggel mindig gond volt a keléssel,még úgy is hogy 9!!!re kell járnunk.

Marcsi írta...

Szomorúan olvasom, hogy megint egy tollvonással megsemmisítenek olyan alkotó tevékenységeket, amelyekre igen is szüksége van minden gyereknek. Pár éve történt velünk, hogy azt a művészeti iskolát ahová gyermekünk járt /szintén egy "okos" döntés alapján/ megszüntették. Csalódottak voltunk és sajnáltuk veszni hagyni azt a rengeteg befektettett munkát amit addig is elértek gyermekeink. Kiálltunk a drámatanár mellett aki most saját vállalkozásként továbbra is eredményesen működteti az iskolát és imádnak odajárni a csemeték.
Muszáj lesz nektek is összefogni és megtalálni a jó megoldást!

Kékmadár írta...

Miért nem szűntetik meg az alternatív avagy alapítványi iskolákat is rögtön? Hiszen micsoda esélyegynelőség az, hogy mások gyerekei járhatnak oda, mert a szülők tudnak fizetni, az enyémek meg nem, mert én nem tudok? Micsoda hülyeség! A baj az, hogy látszat tevékenységekkel próbálnak látszat esélyegyenlőséget teremteni. Az óvodai szakkörök árait nagyon kevesen nem tudják megfizetni, mert általában sokkal kedvezőbbek, mint máshol. A mi óvodánknak volt egy alapítványa, amely az olyan családokat segítette, amelyeknek még ez is gondot okozott. Az esélyegyenlőség megteremtését a munkához és tanuláshoz, a testi és szellemi fejlődés lehetőségének biztosításávallehetne elérni. Ha a szülőknek lenne munkája, vagy a munkájukért reális fizetést kapnának, az esélyegyenlőség lenne.Esélyegyenlőség lenne nehezebb sorsú családok számára is elérhetővé tenni (önormányzati, állami, alapítványi segítséggel) az óvodai, iskolai szak- és sportköröket.Ehelyett a megvonjuk tőlük! Bravó! Egyébként, ami ebben a rendeletben megnyilvánul, az szerintem egy meglehetősen családellenes gondolkodás: kevesebb időt lehetnek együtt a családok, ha óvodán kívül járnak foglalkozásokra és mindezt nagyobb kiadás árán tehetik.

Névtelen írta...

Eddig még soha nem küldtem kommentet egy bloghoz sem, pedig többet is olvasok, de emellett a téma mellett nem mehetek el szó nélkül, mert minket is érint. A kisfiam ovijában is megszüntetik a szakköröket (igazság szerint én azt hittem csak a mi önkormányzatunk ilyen túlbuzgó, de ezek szerint ez országos rendelet). Először azt hittem csak félreértés az egész, és majd kiderül, hogy minden mehet úgy szeptembertől, mint eddig. Ezek szerint nem. Felháborít ez a hozzáállás. Mi most ki tudjuk fizetni az ovis szakkör díjait, de ha ez megduplázódna a külső helyszín miatt (amit valószínűsítek), talán már nem tudnánk. És valóban, hozni-vinni sem tudnám őt, mert nem fér bele a délutáni rutinunkba. Felháborít, hogy már megint olyan dologba nyúlnak bele a döntéshozók, amivel csak ártanak, és az én és családom életét teszik nehezebbé egy teljesen rosszul értelmezett szó jegyében. Mellesleg az én és családom "esélyeivel" ki foglalkozik? Miért kell engem és a gyerekeimet büntetni azért, mert elértük, hogy havi 2400 Ft-ot ki tudunk fizetni egy délutáni plusz programért, ami meggyőződésünk szerint hasznos és jó? Ezért én vagyok a bűnös, és ezt azonnal meg kell szüntetni, mert felháborító esélyegyenlőtlenséget teremtek????? Én és a férjem???? Komolyan már megint elszorul a torkom ahogy ezt írom, remélem csoda történik, és szeptemberben minden a régi kerékvágásban megy tovább. Még valamit utoljára: Lehet ez ellen tiltakozni valahol?

aaműhely írta...

Kriszta, sok minden eszembe jutott. többek között a teher alatt a pálma... Megszüntetik, ok rendben, esélyegyenlőség, rendben. Akkor ez azt is jelenti, hogy belső erőforrásaik olyanok, hogy a már eddig megszokott légkört fogják tudni biztosítani a gyerkőcöknek, családoknak? Mi szülők, emberek különbözők vagyunk, különböző dolgokat várunk el az intézményektől, ezért a szememben pozitív az amikor lehetőséget biztosít egy intézmény további alternatíváknak, amivel lehet élni, és lehet visszautasítani. Ha jól veszem ki a szavaidból a szülőket nem kérdezte meg senki. Miért? Amikor beiratom a gyerekem egy intézménybe, a bizalmam adom nekik, hogy jó helyen értő figyelemmel veszik körül...No, de ha a te véleményed szülőként nem fontos, akkor hogy van ez? Szerintem érdemes volna megpróbálni összehívni egy szülőiórumot, ahol a szülők mondják el ők hogy látják ezeket a dolgokat. A fenntartót, óvodát pedig meghívni vendégként, és ami nektek nem adatott meg megadni nekik a lehetőséget, hogy a szülők szemébe mondják el az indokaikat. Még az is lehet, hogy vannak :))
mert amit leírtál, hogy az esélyegyenlőség zászlaja alatt mondták, ezt mindannyian tudjuk, hogy nem igaz. Minden szakkör, foglalkozás elbírja egy-két gyerek támogatását. A másik, ha minden ingyenes volna, akkor is valószínűleg ugyanannyi gyerek venne részt a foglalkozásokon...Andi

KisMesterek írta...

Országos rendeletről van szó, nem igazán tud mérlegelni a fenntartó, elég konkrétan fogalmaznak odafenn.Természetesen a szülőket nem kérdezték meg, de egy előzetes felmérés állítólag megelőzte a módosítást.
A közoktatási referens az önkormányzatnál kvázi tőlem értesült a változásokról.

Móni írta...

Felháborító, tényleg, hogy országosan, "fentről" döntenek ebben a kérdésben, amikor pedig a szülők kellene közös megegyezésre jussanak ebben a kérdésben. Biztosan megtaláltátok eddig is a megoldást, amellyel nem érzi magát kirekesztve a szegényebb gyerek sem.
A mi óvodánkban nincsenek szakkörök, de szívesen venném, ha pl. néptáncot vagy balettet tanulhatna ott a lányom. Megerőltető és valóban nem családbarát a délutáni program logisztikája, még úgy is, hogy csak egy gyerekem van. Persze, azért meg kell húzni a határt, nem kell "túlfoglakoztatni" sem a gyerekeket, de ez már megint a szülő döntése kell legyen, ő látja, milyen hatással van a gyerekére egy-egy foglalkozás.

Vacskamati írta...

Annak ellenére, hogy tképp arról szól, nem nagyon akarnám belekeverni a nagypolitikát, de Kósa két napja A Duna tv-n pontosan erről beszélt, h. eztán olyan rendelkezéseket, törvényeket hoznak majd, amit az érintettekkel széles körben egyeztettek. Pont az oktatást és a változások pedagógusokkal szülőkkel történő egyeztetését hozta példaként.

Amit meg Te írsz,a z jó példa arra, mennyire nem életszagú, szakszerű és átgondolt az, amit odafent az illetékes elvtársak gondolnak.

Szerintem mindenképpen érdemes összefogni, fellépni, pl. amiket leírtál, azt egy levélben összefoglalni, óvodavezetővel, óvónőkkel szülőkkel aláíratni, megszervezni, hogy más ovikban tegyék ugyanezt, s amint kiderül, ki lesz felelős az oktatásért együtt elküldeni a részére.

KisMesterek írta...

A levél kész, egyelőre jegyzőnek megy, hiszen ők az önkormányzat részéről meg tudnák határozni a nyitvatartás idejét, akár részleges nyitvatartást elrendelni. Amúgy is 16 órakor csoportösszevonások vannak. Ez talán megoldást jelenthetne, de mindenképpen így is szűkösebb lehetőségekkel.

rosehip írta...

Szerintem szélsőségesen akarják ezt a problémát megoldani,az tény. Viszont szerintem a délelőtti fizetős kötelező foglalkozásoknak nem igazán van helye az oviban. Ezt most mindenki megrághatja magában,de gondoljatok bele,kikényszerítik a szülőből,hogy a gyerek után fizessenek több ezer forintot havonta azért,mert az óvónő nem tudja ellátni a feladatait.Hiszen neki lenne a dolga mindaz,amikre felvesznek külsős embereket.És itt most nem a Kriszta féle délutáni foglalkozásról beszélek.Hanem a néptánc,torna,stb. A fejesek ezt szeretnék rendbe tenni,de akkora a káosz,hogy a legszélsőségesebb eszközhöz nyúlnak.Ami persze nem jó,De....aki tényleg szegény,abból is kierőszakolja az óvónő a néptánc pénzt,úgy hogy nem mondhatja azt a szülő: az én kicsikém kedden csak 11-re jön oviba,mert nincs pénzem a foglalkozásra.

KisMesterek írta...

Igen figyelemmel kell lenni azokra szülőkre, akik nem kívánják vagy tudják járatni az adott szakkörre a gyerekeiket, ez elvitathatatlan.
Azt viszont nem lehet elvárni (hiszen nincs meg a képzettségük), hogy az óvónő tartson néptáncot például.

Nálunk például a Mackóban az nem fizet, aki nem volt ott vagy akit nem tudott bevonni a néptáncos. Megjegyzem, konkrétan a 350 Ft nagyon barátságos ár erre a célra.
Én úgy érzem a szociálisan hátrányos helyzetű családokat fel kell vállalni a szakkörvezetőnek, mint ahogyan erre van is példa és nyitottság.

rosehip írta...

az óvóképzőben még vizsga is van néptáncból.nagyon sok ismerősömnél az óvónő is oktatja.Ezen kívül rendezvényekre ünnepekre készülnek a kicsikkel.Ha van kit beugrasztani maguk helyet,természetesen nem törik magukat.(arról nem is beszélve,hogy nekik 1 órán keresztül olyankor semmi dolguk)Nem tudom,Te mit szólsz a mostani anyák napja megoldáshoz is,de nekem nagyon "meglepő"volt.Nem mellesleg a Pannának is rosszul esett,hogy idén nem lesz ünnepség....

rosehip írta...

Ja,és a mi csoportunkban még csak késni sem lehet a fizetéssel.egy évig ráadásul úgy fizettem,hogy a Panna be sem állt,mert félt a tanártól és a hangos zenétől.

Névtelen írta...

Sajnos nekem is rossz tapasztalataim vannak a szakkörökkel kapcsolatosan. Már ősztől szülői és jegyzői kérésre átetettük délutánra (fél4-től lehet), mert a délelőtti óvodai foglalkozásokat teljesen lehetetlenné tette. Gyakorlatilag monden napra jutott valami (úszás, agyagozás, angol, foci...), ami egyrészt teremgondot okozott, másrészt ha a csoport egy része elment, a többivel az óvónők nem csináltak semmit, mert akkor a többiek kimaradnak. Így az ő munkájuk gyakorlatilag gyermekmegőrzés volt, és ez több szülőnek nem tetszett (nekem sem), hogy az óvónőknek esetleg igen, azt most hagyjuk. A gyerekeim semmit nem fejlődtek, az összes szakkörre meg, csak azért, hogy történjen valami, nem akartam befizetni őket. A színvonal sem volt valami fényes...Most a nagycsoportban van délelőtt néptánc, de ingyenes és mindenkinek (ők járnak szerepelni), óvónők és néptáncos külsős vezetésével. És egy apróság: nálunk 500 Ft egy foglalkozás, eddig számla nélkül, ősztől számlával. Volt olyan szakkörvezető, aki nem akarta megoldani a számla kérdését, pedig havi 80-100e-t elvitt, az óvoda pedig nem volt hajlandó alapítványból rendezni. Ez egy óvoda az aglomerációból, tehát nem a világ végéről. És így sem sikerült megakadályozni, hogy hastánc tanfolyam legyen ovisoknak, mert szülők kérték(!) Ha óvodaped. végzettség kell, akkor ez és a hasonlók talán megszűnnek, az óvónők esetleg dolgoznak (legalábbis ahol eddig úgy voltak,mint nálunk, a többiek elnézését kérem).

KisMesterek írta...

Rosehip: írtam e-mailt.

Szívesen vettem a mindenki hozzászólását. Köszönöm a támogatást és köszönöm a tapasztalatok őszinte leírását.
Én azt gondolom, egy adott óvodára, szülői közösségekre mérten kellene szabni ezt a szabályt. Akkor tudna csak megvalósulni -akkor sem 100%-os megelégedettségre- egy életszerű rendszer. Az én gyerekeim 6 csoportos óvodába járnak és már ott is nagyok a különbségek. Mind a pedagógusokat tekintve, mind pedig a szülői hozzáállást nézve.
Ez a kormányrendelet tipikus példája annak, hogyan pipáltak ki egy kérdést átgondolás és egyeztetés nélkül.