2011. 02. 14.

A gyerekek és a számítógép

A családunkban próbáltunk ellenállni és nem engedtük gyerekeinket a számítógéphez. Aztán folyamatosan bekúszott az ő életükbe is. Először a mese DVD lejátszására, majd később információátadásra kezdtük el használni. Olyan témákban, mint például milyen állatok laknak a veszprémi állatkertben, hova megyünk nyaralni vagy akár egy az Interneten fellelhető dal meghallgatására....ezután már csak egy lépés volt, hogy kedvenc mesehőseikhez kapcsolható játékokat, on-line színezőket találtunk. Arra már nem is emlékszem, amikor először megfogták helyettem az egeret. Csodálkozva vettem észre, mennyire vág az agyuk és milyen könnyen jegyzik meg a számítógéphez köthető nyelvezetet. Most 5,5 és 6,5 évesek.. Még mindig van bennem ellenállás és főleg mértéktartás, de egyre inkább belátom, hogy ők már egy számítógép mellett felnövő generáció, akiket lehet és kell terelni, de eltiltani biztosan nem.
Nálatok hogyan működik ez? Szülőként is érdekel a véleményetek, de egy készülő honlap miatt is kíváncsi vagyok.  Akár itt, megjegyzésben is várom a véleményeteket, de készítettem egy kérdőívet, nagy segítség lenne számomra az összegzésük. A kérdőív kitöltése anonim, nem igényel regisztrációt.

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/408488836/

 Fotó és a témába vágó írás itt

9 megjegyzés:

krisz írta...

Én azt hiszem haladni kell a korral.Nálunk már természetes,hogy ha valamit nem tudunk akkor rákeresünk a google-on.nem akarom a számitógépet elzárni előlük,s bizony vannak esős vagy HIDEG napok,amikor nem bánom ha a gépen játszik.Persze csak azt és olyan oldalon amit én ismerek,és megbizom benne.A suliban is használják a számitógépet.Pl.most kis beszámolókat irnak a különböző országokról.Minden gyerek az általa választott orzágról slide show-t készit,meg rövid leirást.Használjk a neten fellelhető információkat is.És ez szerintem jó.Mértékkel,tudatosan hasznunkra válhat.De nem szoktam a gép elé ültetni,vagy hagyni hogy csak úgy magának szörfözzön a neten.És nem szeretek mesét sem felolvasni a gépről.Ha tehetem kinyomatatom,ha nem inkább mesekönyv.Hiába,én ilyen régimódi vagyok.Szeretek összebújni velük addig amig megtehetem.

á írta...

én pont ellenkezőleg gondolkodom, de megértem a szempontjaidat.
Amíg nem feltétlenül szükséges (gondolok itt iskolai feladatokra) én addig nem tartom fontosnak. sőt. Fiam 9 éves és még nem is mutat érdeklődést a számítógépek iránt, olvasni viszont imád, esős napokon és nem esős napokon is. könyvet.

nem mondom, ha valamit nem tudunk, akkor mi is beütjük a google-be, de csak én, felolvasom neki és a lényeget leírjuk. a kinyomtatásról is megvan a véleményem, de az más tészta.

DE: nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki maga döntse el, hogy engedi-e vagy sem a gyerkőcnek, viszont azt tudnunk kell, hogy ha engedjük, akkor nem tudjuk 100%-ban ellenőrizni, hogy mit néz, milyen oldalakat. Ezt tapasztalom fiam osztálytársainál is, akik gépeznek. Olyan oldalakra jutnak el, ahol semmi keresnivalójuk.

Persze joggal kérdezhetitek, hogy akkor én miért ülök itt és gépezek? Próbálom minimálisan, célratörően intézni a dolgokat és vagy melóhelyen, vagy pedig alvásidőben, nehogy a gyerek azt lássa, h anya lóg a neten :)

Aledi írta...

Mi a férjemmel mindketten számítógéppel dolgozunk, sokszor otthonról, úgyhogy nem vagyunk jó példa a gyerekeknek :) Sokáig ellenálltam, hogy gépezzenek, kb. 1-2 éve adtam be a derekam. Most már van saját gépük, viszont most is engedélyt kérnek a gépezésre, naponta max. félórát. 8, és 11 évesek. Sok okos dologra is használják, és csak olyan játékkal játszanak, amit a férjem enged. Tény, hogy figyelni kell, és szólni, hogy hagyják abba :) Szerencsére az olvasást ez egyáltalán nem érinti. A fiam 5 éves kora óta olvas, nagyon sokat. Ja, és egyáltalán nem tévéznek :)

krisz írta...

Hú,lehet hogy úgy hangzott,hogy nálunk egész nap a gép előtt ülnek?Nem igy van!És egyáltalán nem az olvasás rovására.Nálunk is imádnak olvasni.A kicsi még csak nézegeti,lapozgatjal.Érdekes,nekem egyáltalán nem zárja ki egymást a kettő.Én szeretek könyvet olvasni,de netezni is szoktam.Azt az élményt hogy egy jó könyvvel félre vonul ez ember a számitógép nem adhatja meg.De tény,hogy szeretném ha megtanulná használni.Nem azért,hogy a neten szörfözzön ,mert ő is csak olyan oldalt nézegethet amit én biztonságosnak tartok.De pont emiatt nem akarok mumust csinálni belőle,mert ha most nem tanulja meg okosan használni,akkor majd később lehetnek belőle gondok.Mint ahogy te is irtad a fiad osztálytársairól.Csak azt tudom mondani amit már írtam,hogy MÉRTÉKKEL,TUDATOSAN használjuk.

á írta...

jaj, félreértettél. én nem ítélkezem, és mint mondtam mindennek megvan a jó és a rossz oldala. tudom, hogy a fiam hátránnyal fog indulni informatika terén, de úgy gondolom majd magába szívja, mint minden mást is. engem sem tanított meg senki a használatára.

a mértékkel és tudatosan történő használattal semmi gond nincsen. én az én gyerekemnél korainak tatom, de azt hangsúlyoztam, hogy szerintem mindenki maga dönti el, hogy mit enged, mindenesetre lényegesen jobbnak tartom a számítógépezést a TV nézésnél. én azért örülök, hogy a fiam valóban nem érdeklődik a számítógépek iránt.

viszont gondok bármikor lehetnek belőle, hacsak nem folyamatosan ott ülsz a gyerkőc mellett, akkor valóban lehet felügyelni a dolgokat.
még egyszer: tényleg nem akartam ítélkezni, ha úgy hangzott, akkor nagyon sajnálom.

KisMesterek írta...

Szerintem ez egy jó kis beszélgetés, lányok. A kérdőíveket is szépen töltögettétek a nap folyamán, majd megosztom az eredményeket is. Szerintem is mindenki a saját mércéjéhez és gyerekéhez igazodjon, és ne álljon be a sorba csak azért, mert a szomszéd gyereke már bennfentes a témában.Aki viszont használni szeretné az internetet, találkozzon olyan felülettel és tartalommal, ami tematikus, korosztályhoz igazított és nincs teletömve nem odaillő tartalmakkal (pl. reklám.)

krisz írta...

Nem vettem úgy hogy itélkezel,csak olyan volt mintha félre értetted volna amit irtam,de nem.Itt én voltam aki nem értette.Nyilván meg van a véleményéned erről,s ez igy is van jól.Nem gondolkodunk egyformán.Ennyi.És ez nagyon is jól van igy.

egy anya írta...

A mi családunkban tavaly jött el a Nagy Bumm. A nagyobbjainknak ugye már napi szinten eszköz a tanuláshoz. Mivel évek óta tanulnak informatikát, így aztán nem gond nekik a használat: szövegszerkesztés, google, letöltések, stb. A fiaim netről tanulnak gitározni, a youtube-on lenézik az ujjakat...aztán rájöttek, hogy ha a kottát töltik le, úgy hamarabb sikerül. :)
A kicsiknél is jól tudom használni, mert míg az egyik oktatóprogram segítségével tanul, a másikkal én foglalkozom.
Na innen már csak két kattintás, és megérkeznek a játékok is. :) A nagyoknál meg a fészbuk. :)
Szerintem nincs is ezekkel semmi baj. Mi a nappaliba tettük az összes laptopot, lassan úgy néz ki, mint egy netcafé. :)
De így nem fenyeget az a veszély, hogy valamelyikük órákig ül a gép előtt.

Bergamott írta...

Nálunk iskolakezdésre kapott saját gépet Zs., előtte pedig az enyémet használta.

Szeretné a google-t is használni, de azt nem engedem, csak ha előtte tesztelem a keresőszót, mert az Egy királynő leánykora című film után meg akarta keresni milyen is volt valójában Albert herceg.

Arra, hogy Albert herceg, rögtön az első oldalon ez jön ki /persze illusztrálva/:

"Az Albert herceg az egyik legelterjedtebb férfinemiszerv-piercing"